Прийом дзвінків: Пн - Пт 8.00 - 17.00 | UTC+3

Зв'язатися з нами:

Топимо твердопаливний котел: дрова чи вугілля?

Після купівлі та встановлення твердопаливного котла постає цілком логічне питання: «А чим його топити?». На ринку з'явилося багато інноваційних товарів: брикети, палети, біопаливо. Вони недорогі та високоефективні, як заявляють продавці. Але що насправді? Насправді ККД згоряння подібних продуктів не перевищує і 60%, що значно менше, ніж у звичного палива. Так, під цим словом ми маємо на увазі вугілля та дерево. Розберемося, чим топити зручніше, практичніше та правильніше.

У вугілля коефіцієнт корисної дії зашкалює, але при топці виникає багато труднощів. Його не можна використовувати в котлах, встановлених поза спеціальним приміщенням. Також дуже важливо постійно тримати пічну трубу відкритою, адже він не згоряє повністю, і це необхідно, щоб не померти від чадного газу. Останнім цвяхом у його труну вбивається шкода довкіллю.

На противагу йдуть дрова. Звичніші, з меншою тепловіддачею, але більше безпекою для біосфери та людського здоров'я. Краще брати дубові колоди, але вони надто дорогі, тому у співвідношенні ціна/якість перемагає береза. Запасайтесь деревиною на зиму, і будьте певні, що холодні сезони пройдуть непомітно.